Aardappelen als betaalmiddelen

The Trader (Sovdagari) is een korte documentaire (23 minuten) over een handelsreiziger die het Georgische platteland rondreist om zijn handelswaar te verkopen. Het Georgische platteland heeft slecht toegang tot het economische verkeer en daarom zijn de mensen die daar leven arm. De handelsreiziger verkoopt zijn waar daarom voor aardappelen, een sjaal kost 5 kg, een paar schoenen of laarzen 25 kg, een schrift 2 kg. De kleding die hij verkoopt is tweedehands.

Als hij ‘los’ is, gaat hij terug naar Tbilisi om de aardappelen te verkopen. De Georgische Lari die hij hiermee verdiend gebruikt hij voor zijn eigen levensonderhoud en om nieuwe handelswaar aan te schaffen. De documentaire is te zien op Netflix en is ondertiteld in het Nederlands.

 

Als u de mogelijkheid hebt zou u de film in de klas kunnen kijken. U kunt er verschillende vragen over stellen:

  • Welke functie(s) van geld nemen aardappelen hier over?1
  • Hoe denk je dat de handelsreiziger de prijs van zijn handelswaar bepaalt? Wat is hierbij de functie van geld?2

De bewoners van het platteland hebben slecht toegang tot het economisch verkeer en daarmee tot geld.

  • Waarom verkopen ze zelf hun aardappelen niet?3
  • Waarom verkopen ze hun aardappelen niet aan de handelsreiziger?4

The Trader laat zien hoe nu de ruil op het platteland is georganiseerd.

  • Kun je een voorstel doen voor een andere organisatie die meer vooruitzichten biedt op korte of lange termijn?5

 


1 Aardappelen worden hier gebruikt als ruilmiddel en als rekeneenheid. De prijzen van de handelswaar worden uitgedrukt in aardappelen.

2 Ik denk dat de handelsreiziger schat hoeveel Lari hij krijgt voor de aardappelen op basis van recente transacties. Ik denk dat hij de verwachte opbrengst gebruikt als uitgangspunt voor het converteren van de prijs van zijn handelswaar naar aardappelen. Hij houdt hierbij rekening met zijn kosten, zoals brandstofkosten en onderhoud van zijn bestelwagen en hij rekent een opslag om de kosten van zijn levensonderhoud te dekken.

3 Ik denk dat de plattelandbewoners zelf hun aardappelen niet verkopen, omdat ze geen transportmiddelen hebben om de aardappelen naar de stad te brengen. De transportmiddelen die ik in de film zag stonden weg te roesten.

4 Ik denk dat de handelsreiziger geen aardappelen rechtstreeks van de boeren wil kopen, omdat hij daarvoor de waarde niet goed genoeg kent. Maar misschien denkt hij niet aan andere mogelijkheden omdat hij tevreden is met het handeltje dat hij heeft opgezet.

5 Suggestie: Zou het mogelijk zijn dat de plattelandsbewoners de handelsreiziger betalen – van de opbrengst van de aardappelen – om hun aardappelen naar de stad te brengen? Dat er iemand van een dorp mee gaat om de spullen die ze nodig hebben in te kopen?

Geef een antwoord